JADŁOSPIS NA DNI 03.07.- 07.07.2023r                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    03.07.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe(gluten) z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i kukurydziane z masłem, kiełbasa kanapkową, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem, herbata z cytryną;

II śniadanie: truskawki- świeże owoce;

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami;

Obiad: placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki(jaja, gluten) z dipem jogurtowym, młoda kiszona kapusta, napar z mięty;

04.07.2023 r.- Wtorek

Śniadanie:  pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, szynka wieprzowa gotowaną, ogórek małosolny, kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: banan;

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(seler);

Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem i szpinakiem, kompot wieloowocowy;

05.07.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, jajkiem, rzodkiewką i  szczypiorkiem, herbata  owocowa z cytryną;

II śniadanie: arbuz;

Obiad: zupa jarzynowa z ryżem(seler, mleko);

Obiad: kotlet schabowy, panierowany(jaja, gluten) pieczony, młode ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną, napar z rumianku;

06.07.2023 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i graham z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: kisiel z truskawkami- wyrób własny;

Obiad:  barszcz biały z ziemniakami( seler, masło, śmietana);

Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom w warzywno-pomidorowym sosie bolonese,  kompot wieloowocowy;

07.07.2023 r. – Piątek

Śniadanie: kasza manna  na mleku,  pieczywo pszennożytnie i gryczane z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata z żurawiną;

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa – krem marchewkowy ze słonecznikiem( seler, mleko);

Obiad: burger rybny(miruna), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty i jabłka, napar z melisy;

*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                                                                                           

*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

                     JADŁOSPIS NA DNI 10.07.- 14.07.2023r

                                                                                                                                                     

10.07.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i orkiszowe z masłem, kiełbasą kanapkową, sałatą i rzodkiewką, herbata z cytryną;

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami(seler, gluten);                                                                                                                                                          

Obiad: risotto z warzywami (w tym seler), kukurydzą i mięsem z łopatki ,sos pomidorowy(śmietana), lemoniada z soku owocowego 100%;

11.07.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i gryczane z masłem, serem żółtym gouda, pomidor koktajlowy, ogórek małosolny, kakao na mleku lub  herbata z cytryną;

II śniadanie: kefir naturalny z malinami;

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki z pszenicy durum ( seler, mleko);

Obiad: bitki z indyka, kasza pęczak, sałatka z młodych buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy;

12.07.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki żytnie na mleku, pieczywo pszennożytnie i kukurydziane z masłem, szynką wieprzowa, pomidorem i szczypiorkiem,  herbata z cytryną;

II śniadanie: banan;

Obiad: zupa- krem z brokuły  z nasionami dyni( seler, mleko);

Obiad: naleśniki(jaja, gluten)- wyrób własny, jogurt  naturalny z truskawkami ,napar z mięty;

13.07.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i żytnie  z masłem, jajko z sosem majonezowo- jogurtowym, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku lub herbatka  z cytryną;

II śniadanie: jogurt naturalny z brzoskwinią;

Obiad: zupa z jarzynowa z brukselką i ryżem(seler, masło);

Obiad: udko kurczęce pieczone, ziemniaki, mizeria ze śmietaną , napar z melisy;

14.07.2023 r. – Piątek

Śniadanie: płatki owsiane błyskawiczne na mleku z rodzynkami, bułka pszenna z masłem, polędwicą z indyka pieczoną i zielonym ogórkiem, herbata malinowa;

II śniadanie: bukiet warzyw na parze  z masłem;

Obiad: barszcz ukraiński z czerwoną fasolką, ziemniakami i koperkiem( seler, mleko);

Obiad: makaron z pszenicy durum ze śmietaną i białym serem , kompot wieloowocowy;

  *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.        

 *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.   

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

 

 

   JADŁOSPIS NA DNI 19.06. – 23.06.2023r     

19.06.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, kiełbasą suchą krakowską, papryką i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: truskawki – świeże owoce;

Obiad: żurek z ziemniakami (seler, mleko);

Obiad: gołąbki bez zawijania(mięso mieszane, ryż, młoda kapusta), sos pomidorowy(gluten, śmietana), kompot wieloowocowy;

20.06.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: : weka pszenna z masłem,  twarożek na słodko z miodem i rodzynkami , kakao na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: bukiet warzyw na parze z masłem;

Obiad: zupa szpinakowa z jajkiem i ryżem (seler, mleko);

Obiad: udko kurczęce  pieczone, młode ziemniaki z koperkiem, ogórek małosolny, napar miętowy;

 

21.06.2023 r.- Środa

Śniadanie: kasza manna na mleku z sokiem malinowym, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste  z masłem, żółtym serem gouda, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: sok jednodniowy– PYŁEK (jabłko, pomarańcza, cytryna, kurkuma);

Obiad: zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem(seler);                                                                                                                                                        

Obiad: polędwiczki wieprzowe  w sosie śmietanowym(gluten), kasza gryczana, surówka z buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy;

22.06.2023 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, jajko, sos jogurtowomajonezowy, pomidor,  szczypiorek, kawa zbożowa  na mleku  lub herbata z cytryną;

II śniadanie: arbuz;

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem;

Obiad: burger z miruny, panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty i jabłka, napar z melisy;

23.06.2023 r. -Piątek

Śniadanie: musli bezcukrowe z bakaliami na mleku, pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste z masłem, szynką wieprzową, papryką i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: ciastko owsiane;

Obiad: zupa krem marchewkowy ze słonecznikiem(seler, mleko);                                                                                                                                                       

Obiad: makaron  świderki z pszenicy durom  zapiekany z warzywami (kalafior, brokuł, marchewka, fasolka) i mięsem drobiowym, kompot wieloowocowy;

        *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

      *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.           

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

                     JADŁOSPIS NA DNI 26.06.- 01.07.2023r            

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

26.06.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem, pieczywo pszenno-żytnie i gryczane  z masłem, serem żółtym papryką  i kiełkami buraczka, herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: truskawki – świeże owoce;

Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem gwiazdki z pszenicy durom;

Obiad: nagetsy wegańskie, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty z koperkiem i jabłkiem, napar z mięty;

27.06.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem  i zielonym ogórkiem, parówka drobiowa z ketchupem, kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: sałatka owocowa;

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i koperkiem (seler, masło);

Obiad: risotto z mięsem z łopatki i kukurydzą, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy;

28.06.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, pieczywo pszennożytnie i orkiszowe z  masłem, kiełbasą sucha krakowska, zielonym ogórkiem i rzodkiewką,  herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: sok jednodniowy MARCHEWKOWE POLE(jabłko, marchew, pietruszka, cytryna);

Obiad: zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakami( seler, masło);

Obiad: makaron(gluten) z polewą truskawkowo-śmietanową, napar z rumianku;

29.06.2023 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i żytnie z masłem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem, pasta z tuńczyka, kakao na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: jabłko;

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom(seler);

Obiad: kotlet mielony z łopatki(jaja, gluten), młode ziemniaki z koperkiem, surówka z młodych buraczków i jabłka, napar z mięty ;

30.06.2023r.- Piątek

Śniadanie: płatki owsiane błyskawiczne z rodzynkami na mleku,  pieczywo pszenno-żytnie i żytnie  z masłem, zieloną sałata, szynką gotowaną i papryką, herbata malinowa;

II śniadanie: arbuz;

Obiad: zupa krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami(seler);

Obiad: pierogi leniwe (gluten, jaja)-wyrób własny, surówka z marchewki i jabłek, napar z rumianku;                    

               *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.                                                                 

                 *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.     

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

 

 

 

                       JADŁOSPIS NA DNI 05.06. – 09.06.2023r.        

05.06.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydzianemlekiem, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste  z masłem, kiełbasa kanapkowa, ser żółty, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: jabłko;

(prowiant na wycieczkę dla P-50)

Obiad: zupa botwinka z ziemniakami (seler, śmietana)                                               

Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom(150g) sos warzywno-pomidorowy z dodatkiem mięsa wieprzowego, kompot wieloowocowy(200ml);

06.06.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste z masłem, jajkiem, pomidor, szczypior, kakao na mleku lub  herbata z cytryną;

II śniadanie: banan;

Obiad: zupa  pomidorowa z ryżem; (seler, śmietana)

Obiad: filet z piersi kurczaka panierowany, pieczony, ziemniaki, sałata ze śmietaną, napar melisy;

07.06.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszennożytnie i orkiszowe  z masłem, szynka z indyka, pomidor, szczypior,  herbata owocowa;

II śniadanie: sok jednodniowy- ELIKSIR ELFÓW (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka, cytryna);

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami;(seler)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Obiad: kasza jęczmienna pęczak, bitki z indyka w sosie własnym, surówka z buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy

08.06.2023 r. – Czwartek

09.06.2023 r. – Piątek

Śniadanie: musli z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, szynka, ogórek kiszony, papryka, herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: sok tłoczony 100%;

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami (seler,mleko)                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Obiad: makaron z pszenicy durom, polewa śmietanowo – truskawkowa, napar z rumianku;

               *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.                   

                     JADŁOSPIS NA DNI 12.06. – 116.06.2023r.                   

12.06.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i orkiszowe z masłem, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, szczypior, herbata owocowa;

II śniadanie: truskawki;

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami;(seler, mleko)

Obiad: paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty z koperkiem, napar z mięty;

13.06.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: weka pszenna z masłem, serem żółtym,  rzodkiewką i szczypiorkiem ,  kakao na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: sałatka owocowa- jabłko, ananas, brzoskwinia, kiwi, banan;

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom; (seler)

Obiad: kotlet mielony z mięsa mieszanego, ziemniaki,  surówka z młodej kapusty i pomidorów w sosie winegret, napar z melisy;

14.06.2023 r. – Środa

Śniadanie: płatki jęczmienne  na mleku z rodzynkami, pieczywo pszennożytnie i kukurydziane  z masłem, szynką wieprzową, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, herbata owocowa  z cytryną;

II śniadanie: sok jednodniowy – PASTELOWY(jabłko, czerwona  kapusta, cytryna);

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami; (seler, śmietana)

Obiad: medaliony z indyka, kasza gryczana, surówka z buraczków i jabłka, napar z koperku;

15.06.2023 r.- Czwartek                                                                                         

 Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i kukurydziane  z masłem, ogórek kiszony, szczypior, parówka drobiowa z ketchupem, kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami(owoce mrożone);

Obiad: zupa wiejska z ziemniakami(seler);

Obiad: risotto z dodatkiem warzyw, mięsa mieszanego i kukurydzy, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy;                                          

16.06.2023 r. – Piątek

Śniadanie: musli owocowe na mleku, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste  z masłem, szynka wieprzowa, papryka, szczypior,  herbata z cytryną;

II śniadanie: sok tłoczony 100% – marchew, jabłko;

Obiad: barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolką; (seler, śmietana)

Obiad: pierogi z twarogiem i ziemniakami okraszone cebulą i koperkiem, śmietana, napar z mięty;

 

  *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

 

 

 

                

 JADŁOSPIS NA DNI 22.05. – 26.05.2026r.                       

22.05.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszennożytnie i żytnie z masłem, żółtym serem, pomidorem  i szczypiorkiem,  herbata malinowa;

II śniadanie: arbuz;

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami(seler, śmietana);

Obiad: risotto – włoszczyzna, kukurydza, mięso wieprzowe, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy;

23.05.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem i ogórkiem kiszonym,  parówka  z ketchupem,  kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami  ;

Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami;(seler)

Obiad: placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki – wyrób własny(jaja, gluten), dip z jogurtu greckiego,  napar z mięty;

24.05.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki owsiane górskie na mleku z rodzynkami, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste  z masłem, kiełbasą kanapkową, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem,  herbata z dziką różą;

II śniadanie: sok jednodniowy;                                                                                                                    

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem;(seler, gluten, mleko)

Obiad: kotlet mielony, panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki, bukiet warzyw na parze, napar z melisy;

25.05.2023 r. – Czwartek – WYCIECZKA

Śniadanie: weka pszenna z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa  z cytryną;

Prowiant na wycieczkę: kiełbasa, pieczywo pszenno-żytnie i słonecznikowe, ketchup, musztarda, banan, jabłko, bułki drożdżowe, herbata , woda;

26.05.2023 r. – Piątek

Śniadanie: płatki żytnie na mleku z żurawiną, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, polędwicą, papryką, herbata z owoców leśnych;

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa- krem marchewkowy z nasionami słonecznika(250ml)( seler, mleko);

Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem i szpinakiem, kompot wieloowocowy;                                                                                                            

                     *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

                   *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

                                   JADŁOSPIS NA DNI 29.05 – 02.06.2023 r.                    

29.05.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem pieczywo pszennożytnie i graham z masłem pastą z wędliny, kiszonym ogórkiem i kiełkami słonecznika, herbata owocowa z żurawiną;

II śniadanie:  banan;                                                                                                             

Obiad: zupa z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem (seler, mleko);

Obiad: kurczak w sosie curry, ryż, mini marchewka, napar z mięty;

30.05.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, twarożek z rzodkiewka i szczypiorkiem, kakao na mleku lub herbata  z cytryną;

II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami,  pałeczka kukurydziana;

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom;(seler)

Obiad: medaliony z indyka w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy;

31.05.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki jaglane na mleku, pieczywo pszennożytnie i gryczane  z masłem, żółtym serem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem, herbata owocowa;

II śniadanie: sok jednodniowy;

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami; (seler, śmietana)

Obiad:  kotlet schabowy, panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki,  zielona sałata z koperkiem i sosem śmietanowo – jogurtowym,  kompot wieloowocowy;

01.06.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: STÓŁ SZWEDZKI : pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste z masłem, szynka wiejska, ser żółty, kabanos drobiowy pomidory koktajlowe, papryka, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata, koperek , kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;

II śniadanie: arbuz;

Obiad: żurek z ziemniakami na białej kiełbasie, jajko(1/2szt.)(seler, mleko);

Obiad: makaron z pszenicy durom z polewą śmietanowo– truskawkową, napar z rumianku;

02.06.2023 r. – Piątek

Śniadanie: płatki owsiane na mleku z rodzynkami, pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste  z masłem, piersią kurczęcą wędzoną, papryką i szczypiorkiem,  herbata z malinowa;

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem;(seler, mleko)

Obiad: paluszki rybne z fileta, pieczone, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty z koperkiem, napar z mięty;   

   *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.    

               *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.   

 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

         

                                                                                                                                                                             

 

            JADŁOSPIS NA DNI  08.05 – 12.05.2023r

08.05.2023r.- poniedziałek;

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g)(gluten) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i graham(40g) z masłem(10g), żółtym serem gouda(20g) z zielonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata malinowa(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa ogórkowa z ryżem(250ml) (seler, mleko);

Obiad: kotlet mielony z indyka ze szpinakiem(80g), ziemniaki(150g), sałata lodowa z pomidorami w sosie winegret(100g), napar z mięty(200ml),

09.05.2023r.- wtorek;

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem,  parówka z szynki z ketchupem(50g), kawa zbożowa z mlekiem(200ml) lub herbata z cytryną(200ml) ;

II śniadanie: jogurt naturalny(150ml), suszone owoce(20g);

Obiad: zupa indyjska(250ml) – krem  z ciecierzycą (seler);

Obiad: kopytka(150g) (wyrób własny- gluten, jaja) z duszoną cebulką i boczkiem, surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z owoców leśnych(200ml);

10.05.2023r.- środa;

Śniadanie: musli niskocukrowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), pasta z makreli(20g), ogórek kiszony(20g), kiełki rzodkiewki, herbata truskawkowa(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy(180ml);

Obiad: zupa pomidorowa(250ml) z makaronem z pszenicy durum (seler, śmietana);

Obiad: pierś z kurczaka(60g) w sosie curry, ryż(150g), fasolka szparagowa na parze(100g), kompot wieloowocowy(200ml);

11.05.2023r.- czwartek;

Śniadanie: pieczywo  pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), twarożek  z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kisiel z truskawkami(150g) (wyrób własny – mrożone owoce);

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami(250ml)( seler, mleko);

Obiad: paluszki rybne z fileta(80g), panierowane(jaja, gluten), pieczone, surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), napar z melisy(200ml);

12.05.2023r. – piątek;

Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i żytnie(40g) z masłem(10g),  szynką wiejską(20g), zielonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: gruszka;

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml)(seler);

Obiad: łazanki(150g) z pszenicy durum z młodą kapustą(50g), kiełbasą(20g) i koperkiem , napar z melisy(200ml);

*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

                                      * Zastrzegamy sobie prawo zmian. 

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.                                            

                                  JADŁOSPIS NA DNI 15.05 – 19.05.2023r    

15.05.2023r.-poniedziałek;

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i graham(40g), masłem(10g), kiełbasą kanapkową(20g), sałatą  i rzodkiewką(20g), herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa botwinka  z  ziemniakami(250ml) (seler, śmietana);

Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom(110g) z sosem warzywno-pomidorowym(80g) i mięsem wieprzowym(60g), kompot wieloowocowy(200ml);

 16.05.2023r-wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i słonecznikowe  z masłem(10g), pasta z tuńczyka, kiszony ogórek(20g), oliwki(10g), kukurydza(10g),  kawa inka na mleku(200ml) lub  herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami(150g) – wyrób własny;

Obiad: krupnik z kasza jęczmienną i ziemniakami(250ml)-(seler, masło);

Obiad: kotlet schabowy(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g),surówka(100g) z kapusty pekińskiej i kukurydzy z koperkiem w sosie jogurtowo-majonezowym(10g),  napar z mięty(200ml);

17.05.2023r.-środa;

Śniadanie: płatki żytnie(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami(10g), pieczywo pszennożytnie i kukurydziane(40g)  z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem , herbata owocowa z cytryną;

II śniadanie: sok jednodniowy(180ml);

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durum i zieleniną(250ml)(seler);

Obiad: polędwiczki wieprzowe(60g) z pieczarkami w sosie śmietanowymi(50g), ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), kompot wieloowocowy(200ml);

18.05.2023r.-czwartek;

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i kukurydziane(40g) z masłem(10g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, jajko, sos jogurtowo-majonezowy, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jogurt naturalny z bananem(150ml);

Obiad: zupa solferino (włoszczyzna, groszek zielony, pomidory, ziemniaki)(250ml);( seler)

Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z koperku(200ml);

19.05.2023r. –piątek;

Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami(10g), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), papryką(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: gruszka;

Obiad: zupa marchewkowa(250ml)- krem ze słonecznikiem (seler, mleko);

Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem (250g), napar z koperku (200ml);

*Zastrzegamy sobie prawo zmian.   

                                           *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.            

 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.,

 

 

 

                               JADŁOSPIS NA DNI 24.04. – 28.04.2023r.

  24.04.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g)z mlekiem(200ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste (40g)z masłem(10g) i serem żółtym (20g), pomidor(20g), szczypior(5g), herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kisiel z truskawkami(180g) – wyrób własny;

Obiad: krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną(250ml) (seler)

Obiad: kotlet mielony z karczku (80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka(150g) z kapusty pekińskiej i pomidorów w sosie jogurtowo-majonezowym , napar z koperku(200ml);

 25.04.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), rzodkiewka(20g) papryka(20g), kabanos drobiowy(50g),  kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: bukiet warzyw(150g) na parze z masłem i sezamem;

Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml); (seler)

Obiad: ryż(100g), polewa jogurtowo-truskawkowa(50g)napar z owoców leśnych(200ml);

26.04.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), kiełbasą krakowską suchą (20g), ogórek kiszony(20g), rzodkiewka(20g) herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy(150ml)-  pałeczka kukurydziana 2szt;

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml);(seler, śmietana)                                                                                                                                        

Obiad: bitki z indyka(80g)  w sosie własnym, kasza jęczmienna – pęczak(100g), surówka z buraczków i jabłka(150g), kompot wieloowocowy(200ml);

27.04.2023 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), twarożek(100g) na słodko z bakaliami(20g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie:  fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem;

Obiad: zupa z buraczków – krem z grzankami(250ml)(seler, śmietana);

Obiad: paluszki rybne z fileta(jaja, gluten), ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z mięty(200ml);

28.04.2023 r. – Piątek

Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo  pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), pomidor(20g), oliwki(10g) i ogórek zielony(20g), herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa ogórkowa z ryżem(250ml); (seler, śmietana)

Obiad: pierogi (5szt) z ziemniakami i twarogiem– wyrób własny, napar z melisy(200ml)

 

       *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

 

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

                          JADŁOSPIS NA DNI 01.05. – 05.05.2023r.        

01.05.2023 r.- Poniedziałek       

02.05.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: płatki  kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml) pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)z masłem(10g), kiełbasą kanapkową(20g), rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem,  herbata owocowa (200ml);

II śniadanie: jabłko(90g);

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami(250ml); ( seler, śmietana)

Obiad: makaron(150g) z pszenicy durom z polewą truskawkowo-śmietanową(100g),  napar z rumianku(200ml);

03.05.2023 r.- Środa

04.05.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem, serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, kakao  na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok tłoczony 100%(150ml);

Obiad: zupa wiejska(250ml) z makaronem z pszenicy durom(seler) ;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Obiad: nagetsy wegańskie(100g), ziemniaki(150g),  brokuł(100g) polany masłem klarowanym, kompot wieloowocowy(200ml);

05.05.2023 r.- Piątek

Śniadanie: płatki jaglane na mleku(220ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem, szynką wiejską(20g) i kiszonym ogórkiem(20g), herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: ciastko owsiane(2szt);

Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem(250ml)( seler, śmietana);

Obiad: kotlet jajeczny(80g), ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), napar z koperku;

                  *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

 

 

              

                                               JADŁOSPIS NA DNI 27.03 – 31.03.2023 r.

27.03.2023 r.- Poniedziałek 

Śniadanie: płatki zbożowe(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym, rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, herbata z owoców leśnych(200ml);

II śniadanie: jabłko(100g);

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: kotlet mielony z mięsa mieszanego(80g), ziemniaki(150g)  sałata ze szczypiorkiem(100g) w sosie winegret (gorczyca), napar z mięty(200ml);

28.03.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g) i szczypiorkiem, kabanos drobiowy(50g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jogurt naturalny z posypką z suszonych owoców;

Obiad: zupa krem z buraczka ze słonecznikiem (250ml);(seler, śmietana)

Obiad: pierogi leniwe(150g) – wyrób własny (jaja, gluten), marchewka z jabłkiem(100g), napar z owoców leśnych(200ml);

29.03.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki żytnie na mleku(220ml), pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), jajkiem(20g), papryką i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy – RAJSKI (150-180ml)(jabłko, biała kapusta, cytryna)

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem z pszenicy(jaja) durom(250ml);( seler, mleko)

Obiad: medaliony z indyka w sosie(80g) , kasza  bulgur(150g), sałatka z buraczków i jabłka(100g), kompot wieloowocowy(200ml);

30.03.2023 r.- Czwartek

Śniadanie:  pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem(60g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: gruszka;

Obiad: zupa jarzynowa z ryżem i brukselką (250ml); (seler, mleko)

Obiad:  burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem(100g), napar z melisy(200ml);

31.03.2023 r. – Piątek

Śniadanie: kasza manna na mleku(220g), z sokiem malinowym(20ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), pasta z zielonego groszku(20g), herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem;

Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml); (seler)

Obiad: makaron łazanki z pszenicy durom z kapustą i chudą wędliną (250g), napar z koperku(200ml)

     Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

                *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.       

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

                                        JADŁOSPIS NA DNI 03.04 – 07.04.2023r.

 

03.04.2023 r.- Poniedziałek 

Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem(220ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, herbata z owoców leśnych(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa – lekki kapuśniak z ziemniakami(250ml); (seler)

Obiad: udko pieczone, ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z melisy(200ml);

04.04.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i graham(40g) z masłem(10g) i kiełkami rzodkiewki, parówka(50g) z ketchupem ,kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami(150ml);

Obiad:  zupa grochowa z ziemniakami (250ml)(seler, mleko) ;

Obiad: jajko (1szt), ziemniaki(150g), marchewka z groszkiem(100g),kompot wieloowocowy(200ml)

 05.04.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki żytnie  na mleku(220ml), pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem,(10g) kiełbasa kanapkowa(20g), kiszonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata z czarnej porzeczki z cytryną(200ml);

II śniadanie:  gruszka;

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml)(seler);

Obiad: paluszki rybne z fileta(80g)(jaja, gluten)pieczone,  ziemniaki(150g) surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), napar z mięty(200ml);

06.04.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i żytnie(40g) z masłem(10g), pomidorem i szczypiorkiem, pasta z tuńczyka(30g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: bukiet warzyw(100g) na parze z posypką sezamową ;

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i fasolką (250ml)(seler, mleko)

Obiad: ryż zapiekany z jabłkiem(150g), polewa jogurtowa(50g), napar z koperku(200ml);

07.04.2023 r.- Piątek

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku(220ml), pieczywo pszennożytnie i gryczane(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), kiszony ogórek(20g) i oliwki(10g)do przygryzania, herbata owocowa z cytryną(200ml);                                                                                                                                                          

II śniadanie: jogurt naturalny z brzoskwinią(150ml);

Obiad: zupa- krem marchewkowy z pestkami dyni(250ml);(seler, mleko)

Obiad: makaron(100g) (gluten, jaja) zapiekany z warzywami(100g), szynką(25g) i serem żółtym(25g), lemoniada z soku 100%(200ml);

                                                                                                                                                                                                                                                                           

                           *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.   

                     *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.      

 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

  

  JADŁOSPIS NA DNI 11-14.04.2023 r.

11.04.2023 r.- Wtorek 

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem(220ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), ser żółty salami(20g), pomidor(20g), szczypior, herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: banan;

Obiad: żurek z ziemniakami i białą kiełbasą(250ml) (śmietana, seler);

Obiad: makaron spaghetti w warzywno-pomidorowym sosie bolonese z dodatkiem mięsa mieszanego(250g), kompot wieloowocowy(200ml);

12.04.2023 r.- Środa

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynka wieprzowa gotowana(20g) zielony ogórek(20g), szczypiorek,  kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy (150-180ml) – SZMARAGDOWY(jabłko, brokuł, pietruszka, cytryna)

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml)(seler);

Obiad: kopytka (150g) – wyrób własny( jaja, gluten) okraszone boczkiem i cebulą, surówka z buraków i jabłka(100g), napar z rumianku(200ml);

13.04.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: patki ryżowe na mleku(220ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), jajkiem(20g), rzodkiewką(20g) i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: jogurt  naturalny z brzoskwinią(150ml);

Obiad: zupa jarzynowa z fasolką i ryżem(250ml)(śmietana, seler);

Obiad: kotlet schabowy(80g), panierowany, pieczony, sałata ze szczypiorkiem(100g)  w sosie śmietanowojogurtowym(20g), ziemniaki(150g), napar z melisy(200ml);

14.04.2023 r.- Piątek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g)z masłem(10g) ser twarogowy(50g) z rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem,  kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml) (śmietana, seler);

Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), ziemniaki(150g), napar z mięty(200ml);

   *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

                    *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

   

                  JADŁOSPIS NA DNI 17.04 – 21.04.2023 r.                         

17.04.2023 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem(220ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), kiełbasą suchą krakowską(20g) , ogórkiem kiszonym(20g) i szczypiorkiem, herbata malinowa(200ml);

II śniadanie: jabłko;                                                                                                                         

Obiad: zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem(250ml)(seler, śmietana);

Obiad: risotto z dodatkiem mięsa wieprzowego(250g)( włoszczyzna, ryż, kukurydza, mięso), sos pomidorowy(20g)(gluten, śmietana), kompot wieloowocowy(200ml);

18.04.2023 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i słonecznikowe(40g) z masłem(10g), konfiturą niskocukrową  z owoców leśnych(20g), orzechy włoskie do chrupania(20g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sałatka owocowa( jabłko, banan, owoce z puszki;

Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami(250ml)(seler);

Obiad: filet z piersi kurczaka(80g), panierowany, pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kapusty pekińskie i kukurydzy(100g) w sosie jogurtowo-majonezowym(20g), napar z melisy(200ml);

19.04.2023 r.- Środa

Śniadanie: płatki jaglane na mleku(220ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy(150-180ml);

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami (250ml)(seler, śmietana);

Obiad: bitki z indyka(80g) w sosie własnym, kasza gryczana(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z koperku(200ml);

20.04.2023 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, jajko 1/2szt. + sos majonezowo-jogurtowy(20g) kakao  na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jogurt naturalny(150ml) z truskawkami (mrożone owoce);

Obiad: zupa jarzynowa z brukselką i ryżem (250ml)(śmietana, seler);

Obiad: paluszki rybne z fileta(80g), ziemniaki(150g), surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g) , napar z melisy(200ml);

21.04.2023 r. – Piątek

Śniadanie: płatki ryżowe na mleku(220g), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), zielonym ogórkiem(20g) i rzodkiewką(20g) , herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem i sezamem;

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami (250ml)(seler, śmietana);

Obiad: naleśniki(2szt.) z polewą(60ml) jogurtowo-truskawkową, napar  z mięty(200ml);

                    *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

                             *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.