JADŁOSPIS NA DNI 05.06. – 09.06.2023r.
05.06.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, kiełbasa kanapkowa, ser żółty, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata owocowa z cytryną;
II śniadanie: jabłko;
(prowiant na wycieczkę dla P-50)
Obiad: zupa botwinka z ziemniakami (seler, śmietana)
Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom(150g) sos warzywno-pomidorowy z dodatkiem mięsa wieprzowego, kompot wieloowocowy(200ml);
06.06.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste z masłem, jajkiem, pomidor, szczypior, kakao na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: banan;
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem; (seler, śmietana)
Obiad: filet z piersi kurczaka panierowany, pieczony, ziemniaki, sałata ze śmietaną, napar melisy;
07.06.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku, pieczywo pszenno– żytnie i orkiszowe z masłem, szynka z indyka, pomidor, szczypior, herbata owocowa;
II śniadanie: sok jednodniowy- ELIKSIR ELFÓW (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka, cytryna);
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami;(seler) Obiad: kasza jęczmienna pęczak, bitki z indyka w sosie własnym, surówka z buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy
08.06.2023 r. – Czwartek
09.06.2023 r. – Piątek
Śniadanie: musli z mlekiem, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, szynka, ogórek kiszony, papryka, herbata owocowa z cytryną;
II śniadanie: sok tłoczony 100%;
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami (seler,mleko)
Obiad: makaron z pszenicy durom, polewa śmietanowo – truskawkowa, napar z rumianku;
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 12.06. – 116.06.2023r.
12.06.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszenno–żytnie i orkiszowe z masłem, kiełbasa krakowska sucha, pomidor, szczypior, herbata owocowa;
II śniadanie: truskawki;
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami;(seler, mleko)
Obiad: paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty z koperkiem, napar z mięty;
13.06.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: weka pszenna z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i szczypiorkiem , kakao na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: sałatka owocowa- jabłko, ananas, brzoskwinia, kiwi, banan;
Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom; (seler)
Obiad: kotlet mielony z mięsa mieszanego, ziemniaki, surówka z młodej kapusty i pomidorów w sosie winegret, napar z melisy;
14.06.2023 r. – Środa
Śniadanie: płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami, pieczywo pszenno–żytnie i kukurydziane z masłem, szynką wieprzową, ogórkiem zielonym, rzodkiewką, herbata owocowa z cytryną;
II śniadanie: sok jednodniowy – PASTELOWY(jabłko, czerwona kapusta, cytryna);
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami; (seler, śmietana)
Obiad: medaliony z indyka, kasza gryczana, surówka z buraczków i jabłka, napar z koperku;
15.06.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i kukurydziane z masłem, ogórek kiszony, szczypior, parówka drobiowa z ketchupem, kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami(owoce mrożone);
Obiad: zupa wiejska z ziemniakami(seler);
Obiad: risotto z dodatkiem warzyw, mięsa mieszanego i kukurydzy, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy;
16.06.2023 r. – Piątek
Śniadanie: musli owocowe na mleku, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, szynka wieprzowa, papryka, szczypior, herbata z cytryną;
II śniadanie: sok tłoczony 100% – marchew, jabłko;
Obiad: barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolką; (seler, śmietana)
Obiad: pierogi z twarogiem i ziemniakami okraszone cebulą i koperkiem, śmietana, napar z mięty;
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 22.05. – 26.05.2026r.
22.05.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo pszenno–żytnie i żytnie z masłem, żółtym serem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata malinowa;
II śniadanie: arbuz;
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami(seler, śmietana);
Obiad: risotto – włoszczyzna, kukurydza, mięso wieprzowe, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy;
23.05.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem i ogórkiem kiszonym, parówka z ketchupem, kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami ;
Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami;(seler)
Obiad: placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki – wyrób własny(jaja, gluten), dip z jogurtu greckiego, napar z mięty;
24.05.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki owsiane górskie na mleku z rodzynkami, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, kiełbasą kanapkową, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z dziką różą;
II śniadanie: sok jednodniowy;
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem;(seler, gluten, mleko)
Obiad: kotlet mielony, panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki, bukiet warzyw na parze, napar z melisy;
25.05.2023 r. – Czwartek – WYCIECZKA
Śniadanie: weka pszenna z masłem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną;
Prowiant na wycieczkę: kiełbasa, pieczywo pszenno-żytnie i słonecznikowe, ketchup, musztarda, banan, jabłko, bułki drożdżowe, herbata , woda;
26.05.2023 r. – Piątek
Śniadanie: płatki żytnie na mleku z żurawiną, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, polędwicą, papryką, herbata z owoców leśnych;
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa- krem marchewkowy z nasionami słonecznika(250ml)( seler, mleko);
Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem i szpinakiem, kompot wieloowocowy;
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 29.05 – 02.06.2023 r.
29.05.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem pieczywo pszenno–żytnie i graham z masłem pastą z wędliny, kiszonym ogórkiem i kiełkami słonecznika, herbata owocowa z żurawiną;
II śniadanie: banan;
Obiad: zupa z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem (seler, mleko);
Obiad: kurczak w sosie curry, ryż, mini marchewka, napar z mięty;
30.05.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, twarożek z rzodkiewka i szczypiorkiem, kakao na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami, pałeczka kukurydziana;
Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom;(seler)
Obiad: medaliony z indyka w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z buraczków i jabłka, kompot wieloowocowy;
31.05.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki jaglane na mleku, pieczywo pszenno–żytnie i gryczane z masłem, żółtym serem, zielonym ogórkiem i szczypiorkiem, herbata owocowa;
II śniadanie: sok jednodniowy;
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami; (seler, śmietana)
Obiad: kotlet schabowy, panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki, zielona sałata z koperkiem i sosem śmietanowo – jogurtowym, kompot wieloowocowy;
01.06.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: STÓŁ SZWEDZKI : pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, szynka wiejska, ser żółty, kabanos drobiowy pomidory koktajlowe, papryka, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata, koperek , kawa zbożowa na mleku lub herbata z cytryną;
II śniadanie: arbuz;
Obiad: żurek z ziemniakami na białej kiełbasie, jajko(1/2szt.)(seler, mleko);
Obiad: makaron z pszenicy durom z polewą śmietanowo– truskawkową, napar z rumianku;
02.06.2023 r. – Piątek
Śniadanie: płatki owsiane na mleku z rodzynkami, pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste z masłem, piersią kurczęcą wędzoną, papryką i szczypiorkiem, herbata z malinowa;
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem;(seler, mleko)
Obiad: paluszki rybne z fileta, pieczone, ziemniaki, surówka z młodej kiszonej kapusty z koperkiem, napar z mięty;
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 08.05 – 12.05.2023r
08.05.2023r.- poniedziałek;
Śniadanie: płatki kukurydziane(25g)(gluten) z mlekiem(200ml), pieczywo pszenno–żytnie i graham(40g) z masłem(10g), żółtym serem gouda(20g) z zielonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata malinowa(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem(250ml) (seler, mleko);
Obiad: kotlet mielony z indyka ze szpinakiem(80g), ziemniaki(150g), sałata lodowa z pomidorami w sosie winegret(100g), napar z mięty(200ml),
09.05.2023r.- wtorek;
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, parówka z szynki z ketchupem(50g), kawa zbożowa z mlekiem(200ml) lub herbata z cytryną(200ml) ;
II śniadanie: jogurt naturalny(150ml), suszone owoce(20g);
Obiad: zupa indyjska(250ml) – krem z ciecierzycą (seler);
Obiad: kopytka(150g) (wyrób własny- gluten, jaja) z duszoną cebulką i boczkiem, surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z owoców leśnych(200ml);
10.05.2023r.- środa;
Śniadanie: musli niskocukrowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszenno–żytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), pasta z makreli(20g), ogórek kiszony(20g), kiełki rzodkiewki, herbata truskawkowa(200ml);
II śniadanie: sok jednodniowy(180ml);
Obiad: zupa pomidorowa(250ml) z makaronem z pszenicy durum (seler, śmietana);
Obiad: pierś z kurczaka(60g) w sosie curry, ryż(150g), fasolka szparagowa na parze(100g), kompot wieloowocowy(200ml);
11.05.2023r.- czwartek;
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: kisiel z truskawkami(150g) (wyrób własny – mrożone owoce);
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami(250ml)( seler, mleko);
Obiad: paluszki rybne z fileta(80g), panierowane(jaja, gluten), pieczone, surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), napar z melisy(200ml);
12.05.2023r. – piątek;
Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszenno–żytnie i żytnie(40g) z masłem(10g), szynką wiejską(20g), zielonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: gruszka;
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml)(seler);
Obiad: łazanki(150g) z pszenicy durum z młodą kapustą(50g), kiełbasą(20g) i koperkiem , napar z melisy(200ml);
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
* Zastrzegamy sobie prawo zmian.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 15.05 – 19.05.2023r
15.05.2023r.-poniedziałek;
Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszenno–żytnie i graham(40g), masłem(10g), kiełbasą kanapkową(20g), sałatą i rzodkiewką(20g), herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa botwinka z ziemniakami(250ml) (seler, śmietana);
Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom(110g) z sosem warzywno-pomidorowym(80g) i mięsem wieprzowym(60g), kompot wieloowocowy(200ml);
16.05.2023r-wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i słonecznikowe z masłem(10g), pasta z tuńczyka, kiszony ogórek(20g), oliwki(10g), kukurydza(10g), kawa inka na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami(150g) – wyrób własny;
Obiad: krupnik z kasza jęczmienną i ziemniakami(250ml)-(seler, masło);
Obiad: kotlet schabowy(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g),surówka(100g) z kapusty pekińskiej i kukurydzy z koperkiem w sosie jogurtowo-majonezowym(10g), napar z mięty(200ml);
17.05.2023r.-środa;
Śniadanie: płatki żytnie(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami(10g), pieczywo pszenno–żytnie i kukurydziane(40g) z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem , herbata owocowa z cytryną;
II śniadanie: sok jednodniowy(180ml);
Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durum i zieleniną(250ml)(seler);
Obiad: polędwiczki wieprzowe(60g) z pieczarkami w sosie śmietanowymi(50g), ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), kompot wieloowocowy(200ml);
18.05.2023r.-czwartek;
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i kukurydziane(40g) z masłem(10g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, jajko, sos jogurtowo-majonezowy, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: jogurt naturalny z bananem(150ml);
Obiad: zupa solferino (włoszczyzna, groszek zielony, pomidory, ziemniaki)(250ml);( seler)
Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z koperku(200ml);
19.05.2023r. –piątek;
Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami(10g), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), papryką(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: gruszka;
Obiad: zupa marchewkowa(250ml)- krem ze słonecznikiem (seler, mleko);
Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem (250g), napar z koperku (200ml);
*Zastrzegamy sobie prawo zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.,
JADŁOSPIS NA DNI 24.04. – 28.04.2023r.
24.04.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki kukurydziane(25g)z mlekiem(200ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste (40g)z masłem(10g) i serem żółtym (20g), pomidor(20g), szczypior(5g), herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: kisiel z truskawkami(180g) – wyrób własny;
Obiad: krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną(250ml) (seler)
Obiad: kotlet mielony z karczku (80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka(150g) z kapusty pekińskiej i pomidorów w sosie jogurtowo-majonezowym , napar z koperku(200ml);
25.04.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), rzodkiewka(20g) papryka(20g), kabanos drobiowy(50g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: bukiet warzyw(150g) na parze z masłem i sezamem;
Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml); (seler)
Obiad: ryż(100g), polewa jogurtowo-truskawkowa(50g)napar z owoców leśnych(200ml);
26.04.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), kiełbasą krakowską suchą (20g), ogórek kiszony(20g), rzodkiewka(20g) herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: sok jednodniowy(150ml)- pałeczka kukurydziana 2szt;
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml);(seler, śmietana)
Obiad: bitki z indyka(80g) w sosie własnym, kasza jęczmienna – pęczak(100g), surówka z buraczków i jabłka(150g), kompot wieloowocowy(200ml);
27.04.2023 r. – Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), twarożek(100g) na słodko z bakaliami(20g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem;
Obiad: zupa z buraczków – krem z grzankami(250ml)(seler, śmietana);
Obiad: paluszki rybne z fileta(jaja, gluten), ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z mięty(200ml);
28.04.2023 r. – Piątek
Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), pomidor(20g), oliwki(10g) i ogórek zielony(20g), herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem(250ml); (seler, śmietana)
Obiad: pierogi (5szt) z ziemniakami i twarogiem– wyrób własny, napar z melisy(200ml)
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 01.05. – 05.05.2023r.
01.05.2023 r.- Poniedziałek
02.05.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml) pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)z masłem(10g), kiełbasą kanapkową(20g), rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa (200ml);
II śniadanie: jabłko(90g);
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami(250ml); ( seler, śmietana)
Obiad: makaron(150g) z pszenicy durom z polewą truskawkowo-śmietanową(100g), napar z rumianku(200ml);
03.05.2023 r.- Środa
04.05.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem, serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: sok tłoczony 100%(150ml);
Obiad: zupa wiejska(250ml) z makaronem z pszenicy durom(seler) ; Obiad: nagetsy wegańskie(100g), ziemniaki(150g), brokuł(100g) polany masłem klarowanym, kompot wieloowocowy(200ml);
05.05.2023 r.- Piątek
Śniadanie: płatki jaglane na mleku(220ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem, szynką wiejską(20g) i kiszonym ogórkiem(20g), herbata owocowa(200ml);
II śniadanie: ciastko owsiane(2szt);
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem(250ml)( seler, śmietana);
Obiad: kotlet jajeczny(80g), ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), napar z koperku;
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 27.03 – 31.03.2023 r.
27.03.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki zbożowe(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym, rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, herbata z owoców leśnych(200ml);
II śniadanie: jabłko(100g);
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)
Obiad: kotlet mielony z mięsa mieszanego(80g), ziemniaki(150g) sałata ze szczypiorkiem(100g) w sosie winegret (gorczyca), napar z mięty(200ml);
28.03.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g) i szczypiorkiem, kabanos drobiowy(50g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: jogurt naturalny z posypką z suszonych owoców;
Obiad: zupa krem z buraczka ze słonecznikiem (250ml);(seler, śmietana)
Obiad: pierogi leniwe(150g) – wyrób własny (jaja, gluten), marchewka z jabłkiem(100g), napar z owoców leśnych(200ml);
29.03.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki żytnie na mleku(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i orkiszowe(40g) z masłem(10g), jajkiem(20g), papryką i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa(200ml);
II śniadanie: sok jednodniowy – RAJSKI (150-180ml)(jabłko, biała kapusta, cytryna)
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem z pszenicy(jaja) durom(250ml);( seler, mleko)
Obiad: medaliony z indyka w sosie(80g) , kasza bulgur(150g), sałatka z buraczków i jabłka(100g), kompot wieloowocowy(200ml);
30.03.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem(60g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: gruszka;
Obiad: zupa jarzynowa z ryżem i brukselką (250ml); (seler, mleko)
Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem(100g), napar z melisy(200ml);
31.03.2023 r. – Piątek
Śniadanie: kasza manna na mleku(220g), z sokiem malinowym(20ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), pasta z zielonego groszku(20g), herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem;
Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml); (seler)
Obiad: makaron łazanki z pszenicy durom z kapustą i chudą wędliną (250g), napar z koperku(200ml)
Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 03.04 – 07.04.2023r.
03.04.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, herbata z owoców leśnych(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa – lekki kapuśniak z ziemniakami(250ml); (seler)
Obiad: udko pieczone, ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z melisy(200ml);
04.04.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i graham(40g) z masłem(10g) i kiełkami rzodkiewki, parówka(50g) z ketchupem ,kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami(150ml);
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami (250ml)(seler, mleko) ;
Obiad: jajko (1szt), ziemniaki(150g), marchewka z groszkiem(100g),kompot wieloowocowy(200ml)
05.04.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki żytnie na mleku(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i orkiszowe(40g) z masłem,(10g) kiełbasa kanapkowa(20g), kiszonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, herbata z czarnej porzeczki z cytryną(200ml);
II śniadanie: gruszka;
Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml)(seler);
Obiad: paluszki rybne z fileta(80g)(jaja, gluten)pieczone, ziemniaki(150g) surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), napar z mięty(200ml);
06.04.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i żytnie(40g) z masłem(10g), pomidorem i szczypiorkiem, pasta z tuńczyka(30g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: bukiet warzyw(100g) na parze z posypką sezamową ;
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i fasolką (250ml)(seler, mleko)
Obiad: ryż zapiekany z jabłkiem(150g), polewa jogurtowa(50g), napar z koperku(200ml);
07.04.2023 r.- Piątek
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i gryczane(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), kiszony ogórek(20g) i oliwki(10g)do przygryzania, herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: jogurt naturalny z brzoskwinią(150ml);
Obiad: zupa- krem marchewkowy z pestkami dyni(250ml);(seler, mleko)
Obiad: makaron(100g) (gluten, jaja) zapiekany z warzywami(100g), szynką(25g) i serem żółtym(25g), lemoniada z soku 100%(200ml);
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 11-14.04.2023 r.
11.04.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), ser żółty salami(20g), pomidor(20g), szczypior, herbata owocowa(200ml);
II śniadanie: banan;
Obiad: żurek z ziemniakami i białą kiełbasą(250ml) (śmietana, seler);
Obiad: makaron spaghetti w warzywno-pomidorowym sosie bolonese z dodatkiem mięsa mieszanego(250g), kompot wieloowocowy(200ml);
12.04.2023 r.- Środa
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynka wieprzowa gotowana(20g) zielony ogórek(20g), szczypiorek, kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: sok jednodniowy (150-180ml) – SZMARAGDOWY(jabłko, brokuł, pietruszka, cytryna)
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml)(seler);
Obiad: kopytka (150g) – wyrób własny( jaja, gluten) okraszone boczkiem i cebulą, surówka z buraków i jabłka(100g), napar z rumianku(200ml);
13.04.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: patki ryżowe na mleku(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), jajkiem(20g), rzodkiewką(20g) i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: jogurt naturalny z brzoskwinią(150ml);
Obiad: zupa jarzynowa z fasolką i ryżem(250ml)(śmietana, seler);
Obiad: kotlet schabowy(80g), panierowany, pieczony, sałata ze szczypiorkiem(100g) w sosie śmietanowo– jogurtowym(20g), ziemniaki(150g), napar z melisy(200ml);
14.04.2023 r.- Piątek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g)z masłem(10g) ser twarogowy(50g) z rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml) (śmietana, seler);
Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g), ziemniaki(150g), napar z mięty(200ml);
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
JADŁOSPIS NA DNI 17.04 – 21.04.2023 r.
17.04.2023 r.- Poniedziałek
Śniadanie: płatki zbożowe z mlekiem(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), kiełbasą suchą krakowską(20g) , ogórkiem kiszonym(20g) i szczypiorkiem, herbata malinowa(200ml);
II śniadanie: jabłko;
Obiad: zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem(250ml)(seler, śmietana);
Obiad: risotto z dodatkiem mięsa wieprzowego(250g)( włoszczyzna, ryż, kukurydza, mięso), sos pomidorowy(20g)(gluten, śmietana), kompot wieloowocowy(200ml);
18.04.2023 r.- Wtorek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i słonecznikowe(40g) z masłem(10g), konfiturą niskocukrową z owoców leśnych(20g), orzechy włoskie do chrupania(20g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: sałatka owocowa( jabłko, banan, owoce z puszki;
Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami(250ml)(seler);
Obiad: filet z piersi kurczaka(80g), panierowany, pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kapusty pekińskie i kukurydzy(100g) w sosie jogurtowo-majonezowym(20g), napar z melisy(200ml);
19.04.2023 r.- Środa
Śniadanie: płatki jaglane na mleku(220ml), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, herbata owocowa z cytryną(200ml);
II śniadanie: sok jednodniowy(150-180ml);
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami (250ml)(seler, śmietana);
Obiad: bitki z indyka(80g) w sosie własnym, kasza gryczana(150g), surówka z buraczków i jabłka(100g), napar z koperku(200ml);
20.04.2023 r.- Czwartek
Śniadanie: pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem, jajko 1/2szt. + sos majonezowo-jogurtowy(20g) kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);
II śniadanie: jogurt naturalny(150ml) z truskawkami (mrożone owoce);
Obiad: zupa jarzynowa z brukselką i ryżem (250ml)(śmietana, seler);
Obiad: paluszki rybne z fileta(80g), ziemniaki(150g), surówka z kapusty kiszonej i jabłka(100g) , napar z melisy(200ml);
21.04.2023 r. – Piątek
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku(220g), pieczywo pszenno–żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(10g), szynką wieprzową(20g), zielonym ogórkiem(20g) i rzodkiewką(20g) , herbata owocowa(200ml);
II śniadanie: fasolka szparagowa(100g) na parze z masłem i sezamem;
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami (250ml)(seler, śmietana);
Obiad: naleśniki(2szt.) z polewą(60ml) jogurtowo-truskawkową, napar z mięty(200ml);
*Zastrzegamy sobie prawo do zmian.
*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.