JADŁOSPIS NA DNI 10.01. – 14.01.2022r.                      

10.01.2022 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z  mlekiem(200ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) serem żółtym(20g), pomidorem(20g), kiełkami rzodkiewki(5g), herbata owocowa z imbirem(200ml);

II śniadanie: jabłko, banan;

Obiad: zupa ogórkowa z ryżem(250ml) ( seler, śmietana)

Obiad: kotlet schabowy(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), napar z melisy(200ml);

11.01.2022 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i kukurydziane(40g)z masłem(5g), rzodkiewką i koperkiem, parówka drobiowa(60g) z ketchupem, kakao na mleku(200ml) lub  herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kefir naturalny z malinami(150ml);                   

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom(200ml); (seler)

Obiad: rozgrzewający zimowy kociołek(150g)- (cukinia, pomidor, marchew, papryka, imbir, pieprz, goździk) z mięsem z indyka(80g), ryż(100g), napar z żurawiny(200ml);

12.01.2022 r.- Środa

Śniadanie: płatki żytnie(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), kiełbasą suchą krakowską(20g), pasta z tuńczyka(20g), ogórek  kiszony(20g), papryka(20g) i kukurydza(5g), herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: – sok jednodniowy(150ml), pałeczka kukurydziana 2szt.;

Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami;(seler, śmietana)

Obiad: kasza bulgur(150g), pierś z kurczaka  w sosie curry(100g), surówka z marchewki, jabłka  i ananasa(150g), kompot wieloowocowy(200ml);

13.01.2022 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g) i miodem(5g), plaster twarogu(50g), brzoskwinia(20g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: koktajl z truskawkami na jogurcie naturalnym(150g) – wyrób własny, biszkopt(2szt);

Obiad: zupa cebulowa(250ml) – krem z grzankami(jaja, gluten, seler);    

Obiad: ziemniaki, pulpet z ryby(miruna)(80g), surówka z kapusty kiszonej i jabłka(150g), napar z mięty(200ml);

14.01.2022 r. – Piątek

Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na  mleku(200ml), pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g) szynką wieprzową(20g) i serem żółtym(20g) kolorową papryka(20g)i kiszonym ogórkiem(20g), herbata owocowa(200ml)

II śniadanie: kiwi, jabłko;

Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml);(seler)

Obiad: makaron z pszenicy durom(150g) z polewą śmietanowo – truskawkową(100ml), napar z rumianku(200ml);     

 

  *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

 

            JADŁOSPIS NA DNI 17.01. – 21.01.2022r.                      

17.01.2022 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe(25g) na  mleku(200ml), pieczywo  pszenno-żytni i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g), polędwicą sopocką(20g), żółtym serem(20g), pomidor(20g), rzodkiewka(20g), herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: mandarynka, jabłko;

Obiad: zupa wiejska z ziemniakami(250ml) ;(seler, śmietana)

Obiad: filet z kurczaka(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów(150g) w sosie śmietanowo- majonezowym(5g), napar z owocowy(200ml);

18.01.2022 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g), rzodkiewką(20g), kiszonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem(5g), kabanos drobiowy(60g),  kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jogurt naturalny z truskawkami(150ml), pałeczka kukurydziana 2szt;

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami(250ml);(seler, śmietana)

Obiad:  risotto z dodatkiem mięsa wieprzowego i kukurydzy(150g), sos pomidorowy(20g)(gluten, śmietana), kompot wieloowocowy(200ml);

19.01.2022 r.- Środa

Śniadanie: płatki jęczmienne(25g) na mleku(200ml), pieczywo  pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), serem żółtym(20g),  jajkiem(1/2szt) , pomidory koktajlowe(40g), papryka(20g), ogórek kiszony(20g), herbata owocowa z imbirem(200ml);

II śniadanie: – sok jednodniowy(150ml), banan;

Obiad: zupa krupnik z ziemniakami(250ml) ;(seler)

Obiad: karczek duszony(80g) z  żurawiną w sosie własnym, ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), kompot wieloowocowy(200ml);

20.01.2022 r. – Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g), ogórkiem świeżym (20g)i szczypiorkiem(5g), parówka(60g) z ketchupem, kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: bukiet warzyw(150g) na parze z masłem i sezamem;

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml);(seler)

Obiad: pierogi ruskie(150g) – wyrób własny, śmietana(50g), napar z mięty(200ml);

21.01.2022 r. – Piątek

Śniadanie: płatki owsiane(25g) na  mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo pszenno-żytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g), szynką wieprzową(20g) i żółtym serem(20g), pomidor(20g),  rzodkiewka(20g) i szczypior(5g), herbata z cytryną i imbirem(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa pomidorowa(250ml) – krem z grzankami(5g);(seler, śmietana, gluten)

Obiad: burger z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z melisy(200ml); 

 *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                      

                       *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

 

JADŁOSPIS NA DNI 06.12 – 10.12.2021r.

06.12.2021 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i graham(40g) z masłem(5g),kiełbasą kanapkowa(20g), kiszonym ogórkiem(20g) i kiełkami słonecznika(5g), herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: mandarynka 1szt;

Obiad: krupnik z kaszą – jęczmienną i  ziemniakami(250ml);(seler, masło)

Obiad: makaron spaghetti z pszenicy durom w warzywno- pomidorowym sosie bolonese z dodatkiem mięsa wieprzowego(250g) , kompot wieloowocowy(200ml);

07.12.2021r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i graham(40g) z masłem(5g), twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (100g), kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko, banan (100g);

Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami(250ml)(seler, śmietana);

Obiad: kotlet mielony z mięsa mieszanego(80g), ziemniaki(150g), marchewka z groszkiem(150g), napar z mięty(200ml);

08.12.2021 r.- Środa                                                                               

Śniadanie: płatki ryżowe (25g)na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) i miodem(10g), herbata owocowa z cytryna i imbirem(200ml);

II śniadanie: sok jednodniowy (150ml), wafel ryżowy1szt.- ;

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: medaliony z indyka w sosie własnym(100g)(gluten), kasza pęczak(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), kompot wieloowocowy(200ml);

09.12.2021 r.- Czwartek 

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g)  z masłem(5g) kiszonym ogórkiem(20g), parówka (50g) z ketchupem, kawa inka na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml) ;

II śniadanie: kefir naturalny z truskawkami(200ml))- wyrób własny;

Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem gwiazdki z pszenicy durom(250ml);

Obiad: burger z miruny(80g) panierowany(jaja, gluten) pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kapusty kiszone i jabłka(150g), napar z melisy(200ml);

10.12.2021 r. – Piątek 

Śniadanie: płatki owsiane górskie(25g) na mleku(200ml) z rodzynkami, pieczywo pszennożytnie  i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) polędwicą drobiową(20g) , papryką(20g) i szczypiorkiem(5g), herbata malinowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: gruszka(90g) ;

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml);(seler)

Obiad: kopytka(150g) – wyrób własny(jaja, gluten), surówka z marchewki i jabłka(150g), napar z rumianku;

*Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                                                                                 

  *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.   

 

               JADŁOSPIS NA DNI 13.12 – 17.12.2021 r.                                                                                                                            

13.12.2021r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane(20g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem(5g), herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: banan, jabłko;

Obiad: zupa krem pieczarkowy ze słonecznikiem; (seler, śmietana)

Obiad: risotto(250g)(ryż, mięso mieszane, włoszczyzna, kukurydza), sos pomidorowy(50g), napar z owoców leśnych(200ml)

14.12.2021 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem(5g), szynką drobiową(20g), kolorową papryką(20g) i szczypiorkiem, kakao na mleku (200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: mandarynka;

Obiad: zupa- krem z pomidorów(250ml) z grzankami(10g);(seler, śmietana)

Obiad: makaron z pszenicy durom z białym serem i szpinakiem, kompot wieloowocowy;

15.12.2021 r.- Środa

Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i gryczane(40g) z masłem(5g), serem żółtym(20g), pomidorem(20g) i rzodkiewką(20g), herbata owocowa z cytryną(200ml)

II śniadanie: sok jednodniowy(150ml), pałeczka kukurydziana1szt;

Obiad: rosół z makaronem nitki z pszenicy durom(250ml);(seler)

Obiad: filet z kurczaka(80g) w owsianej panierce, ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), lemoniada (150ml);

16.12.2021 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i żytnie(40g) z masłem(5g), szynką wiejską (20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku(200ml)  lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: kisiel z brzoskwiniami(z puszki) – (wyrób własny) – (150ml);

Obiad: zupa indyjska z ciecierzycą i ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: placki ziemniaczane, kefir naturalny, napar z mięty(200ml);

17.12.2021 r. – Piątek

Śniadanie: kasza manna na mleku(250ml)z sokiem malinowym(5g), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), polędwicą drobiową(20g), kiszonym ogórkiem(20g) i pomidorem(20g),  herbata z cytryną;

II śniadanie: pieczywo WASA 1szt.  z konfitura niskocukrową(5g);

Obiad: zupa jarzynowa z ryżem(250ml)(seler, mleko);

Obiad: kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, napar z melisy;                                                                                                             

               *Zastrzegamy sobie prawo do zmian. 

              *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.                                                                 

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

 

                             JADŁOSPIS NA DNI 20.12 – 23.12.2021 r.

20.12.2021 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki zbożowe(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g), kiełbasą kanapkową, pomidorem(20g) i kiełkami rzodkiewki(5g), herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa gulaszowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: ryż z polewą śmietanowo- truskawkową(100ml), napar z rumianku(200ml);                                               

21.12.2021 r.- Wtorek

Śniadanie:  pieczywo pszennożytnie i graham(40g) z masłem(5g), serem żółtym(20g), papryką(20g) i szczypiorkiem, pasta z suszonych pomidorów i ciecierzycy(20g), kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sałatka owocowa ( jabłko, banan, mieszanka koktajlowa w syropie własnym – 150g);

Obiad: zupa solferino z ziemniakami i zielonym groszkiem(250ml);(seler)

Obiad: potrawka z kurczaka(100g), kasza bulgur(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), kompot wieloowocowy(200ml)  ;

22.12.2021 r.- Środa

Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem, szynką wiejską(20g) pomidorem (20g) i szczypiorkiem(5g), herbata owocowa z cytryną(200ml);

II śniadanie: mandarynka, piernik domowy (100g)– wyrób własny;

Obiad: barszcz czerwony(200ml) – czysty, pieróg ruski(1szt.);(seler, mleko, glutem, jaja)

Obiad: filet z miruny(80g), panierowany(jaja, gluten), ziemniaki(150g), surówka z kapusty kiszonej  i jabłka(150g), napar z melisy(200ml);

23.12.2021 r.- Czwartek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i kukurydziane(40g) z masłem(5g), kiszonym ogórkiem (20g) i szczypiorek(5g) ,parówka z ketchupem, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok tłoczony 100% – (200ml);

Obiad: zupa fasolowa z ziemniakami(250ml)(seler);

Obiad: jajko 1szt., ziemniaki(150g),marchewka z groszkiem(150g), napar z mięty(200ml);

                   *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

          *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

                                                                             Wesołych Świąt !    

Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny(50g na porcję)oraz ziemniaków(50g na porcję)makaronu lub kaszy(20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód(5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kawa zbożowa i kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu(5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.

                       JADŁOSPIS NA DNI 27.12- 31.01.2020 r.                          

27.12.2021 r.- Poniedziałek

Śniadanie: płatki kukurydziane(25g) z mlekiem(200ml), pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) serem żółtym salami(20g), pomidorem (20g) i  kiełkami rzodkiewki(5g) herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok tłoczony 100%(150g), wafel ryżowy; 

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami(250ml)(seler, mleko);

Obiad: makaron z pszenicy durom(150g) z polewą serowo-jogurtową(150g), napar z owoców leśnych(200ml);

28.12.2021 r.- Wtorek

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste(40g) z masłem(5g) kiszonym ogórkiem(20g) i szczypiorkiem, kabanos drobiowy,  kawa zbożowa na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: mleczny koktajl z owocami(150ml), pałeczka kukurydziana;

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem(250ml)(seler, mleko);

Obiad: kotlet jajeczny(80g), ziemniaki(150g), surówka z buraczków i jabłka(150g), napar z mięty(200ml);

29.12.2021 r.- Środa

Śniadanie: płatki owsiane(25g) na mleku(200ml) pieczywo pszennożytnie i wieloziarniste (40g), z masłem, kiełbasą suchą krakowską(20g), pomidorem(20g)i szczypiorkiem, herbata owocowa(200ml);

II śniadanie: fasolka szparagowa na parze z masłem(150g);

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami;(seler, mleko);

Obiad: naleśniki(jaja, gluten) z polewą truskawkowo- śmietanową – wyrób własny(2szt), napar z rumianku(200ml);                                                                                                                                                   

30.12.2021 r.- Czwartek 

Śniadanie: pieczywo pszennożytnie i kukurydziane (40g) z masłem(5g), jajkiem(20g) rzodkiewką(20g) i szczypiorkiem(5g), pasta z tuńczyka, kakao na mleku(200ml) lub herbata z cytryną(200ml);

II śniadanie: jabłko;

Obiad: zupa szpinakowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: burger z morszczuka(80g), panierowany, pieczony, ziemniaki(150g), surówka z kiszonej kapusty i jabłka(150g), napar z mięty(200ml);

31.12.2021 r. – Piątek

Śniadanie: płatki ryżowe(25g) na mleku(200ml), pieczywo pszennożytnie i orkiszowe(40g) z masłem(5g), szynką drobiową(20g), pomidorem(20g) i szczypiorkiem(5g), herbata  z cytryną(200ml);

II śniadanie: sok tłoczony 100%(150ml), pieczywo WASA z konfiturą niskocukrową;

Obiad: zupa grochowa z ziemniakami(250ml);(seler, mleko)

Obiad: spaghetti (gluten)w  pomidorowo-warzywnym  sosie bolonese z mięsem z łopatki (250g),kompot wieloowocowy(200ml);

            *Zastrzegamy sobie prawo do zmian.

              *Woda źródlana dla dzieci jest dostępna na salach.

    * SZCZĘŚLIWEGO  NOWEGO  ROKU  2022 *